Utazás a babával – nem kalandtúra!

  • életmód
  • 2017.04.02
    08:07
  • babanet.hu
A kisgyerekek napirendjének egyik legsarkalatosabb pontja az étkezés, már csak azért is, mert egy kisbabával még nehezen megértethető, hogy ha egy icipicit türelmesen vár, mindjárt jön a kaja. Nincs türelem, nincs várakozás, egy baba az éhségre egyféleképpen reagál: egyre erősödő üvöltéssel. Ami alapból is borzasztóan felzaklató tud lenni, hát még akkor, ha úton van a család.

Olykor elkerülhetetlen, hogy ki ne mozduljunk a négy fal közül. Ha vannak nagyobb testvérek, őket kell ide-oda vinni-hozni, de bizony a kicsivel is el kell jutni az orvosig, be kell vásárolni, és akkor még a rokonlátogatásokról, családi programokról, nyaralásokról nem is szóltunk.

A legtöbb baba előbb-utóbb kialakít egyfajta napirendet, amihez általában eléggé ragaszkodik, hiszen ez biztonságot ad neki. Biztonságot, mert a nap mint nap őket érő sok új inger között mindig vannak ismétlődő, ismerős történések is.

Amíg a baba szopik, a dolog viszonylag egyszerűen megoldható – a mama szemérmességétől függően. Mert ha őt nem zavarja, szoptathat nyilvánosan, ha kényelmetlenül érzi magát, próbálkozhat egy szoptatóstakaró vagy a hordozókendő takarásában. Persze, biztos lesznek olyanok, akik nem nézik jó szemmel a nyilvánosan szoptató anyát, de ugyan hányan járkálnak az utcán hamburgert majszolva vagy fagyit nyalogatva. Márpedig, ha egy felnőttnek jár, hogy éhségét akár az utcán is csillapítsa, akkor még sokkal inkább jár ez egy kisbabának, főképp, hogy gyomra méreténél fogva képtelenség még rászoktatni a napi háromszori étkezésre.

Ha kocsival utazunk, némiképp kényelmesebben megoldható a helyzet, de biztonsági okokból mozgó járműben eszünkbe se jusson kivenni a gyereket az ülésből és mellre tenni. Főleg akkor ne, ha esetleg még mi is vagyunk a sofőrök – volt már erre példa, nem is olyan régen, igaz, nem itthon, de nem is egy messzi-messzi galaxisban.

Ha hosszabb útra indulunk, mindig legyen az autó utasterében egy kisebb táska, amibe pakoljunk kortól függően ételt-italt: a hat hónapos kor feletti babáknak üveges bébiételt, egy csőrös pohárba vagy cumisüvegbe vizet, teát, esetleg higított gyümölcslevet. Nagyobb gyerek esetén nem árt, ha van egy falatkás dobozunk is, amibe érdemes némi gyümölcsöt – mosva, hámozva, darabolva -, és kölesgolyót, kekszet tenni. Így a nagyobb gyereknél már kicsit kitolható az étkezés ideje.

Arra viszont érdemes számítani, hogy ha a gyerek hátul, a biztonsági ülésbe kötve egyedül kezd eszegetni, a kocsi bizony tele lesz morzsával, maszattal, ahogy a gyerek is. Ezért jó, ha a kistáskában ott lapul egy csomag törlőkendő is, amivel alkalomadtán bárhol megtisztítható a gyerkőc arca, keze.

Ha kisebb babánkkal utazunk, még indulás előtt nézzük meg, utunk során hol lesz lehetőség megállni, pihenni. Érdemes olyan pihenőhelyeket kinézni, ahol étterem vagy benzinkút is van, itt ugyanis bármikor megkérhetjük a személyzetet, hogy melegítsék meg nekünk a kölök üveges bébiételét. Az utat próbáljuk meg a gyerek napirendjéhez igazítani, vagyis nagyjából úgy megtervezni az utat, hogy a gyerek szokásos étkezési időpontjaiban egy pihenőhely közelében legyünk az autóval.

Pürével, péppel az út során csakis akkor etessük a babát, ha megálltunk a kocsival, mert ha menet közben netán félrenyel, kevésbé férünk hozzá, hogy segítsünk. A kistáskába tegyünk ilyenkor egy előkét és pár kanalat is a törlőkendők mellé, hiszen a gyerek a kocsiban és a pihenőhelyeken is csak úgy fog étkezni, ahogy otthon – nem kevés maszattal.

Némi előrelátással, szervezéssel és rugalmassággal a babával, gyerekkel való utazás nem nyűg és kalandtúra lesz, hanem tartalmas és emlékezetes kikapcsolódás az egész család számára.

Forrás: babanet.hu

Legfrissebb