Ezekben az ételekben van a legtöbb folsav

A megfelelő folsav-ellátottság igen fontos az egészséges magzati fejlődéshez. A tervezett terhesség előtt legalább 3-4 hónappal célszerű elkezdeni a napi rendszeres folsavpótlást, illetve sok folsavban gazdag ételt fogyasztani.

Hüvelyesek

Bab, borsó, lencse és társaik: a hüvelyesek nagyszerű folsavforrásnak számítanak. Emellett sok bennük a lassan felszívódó szénhidrát, a rost és a növényifehérjeis. Remek húspótlók.

Spenót

A spenótról sokaknak a magas vastartalom jut először eszébe, pedig folsavból is sok van benne - egy csészényi nyers, zöld levél fedezi a napi szükségletünk 15 százalékát. Ezen kívül sok benne a lutein és a béta-karotin is, amelyek rákmegelőző hatásúak.

Brokkoli

Az élénkzöld színű zöldség igazi szuperétel, magas az antioxidánstartalma, ezért sejtvédő hatású. Fél csésze párolt brokkoliban 84 mikrogramm folsav található, ami napi szükségletünk csaknem egynegyede.

Spárga

A spárga kalóriatartalma igen alacsony, és csészénként 75 mikrogramm folsav található benne. Ezen felül sok benne az A-vitamin, a C-vitamin és a K-vitamin is.

Avokádó

Az avokádó egyre kedveltebb, mivel sok benne az egészséges zsiradék. Ráadásul egy darabban 54 mikrogramm folsav is található. Salátaöntetekben érdemes a majonézt avokádóval helyettesíteni.

Tojás

A tojás magas tápértékű és viszonylag alacsony kalóriatartalmú élelmiszer. Sok benne a fehérje, magas a vitamintartalma, és darabonként 24 mikrogramm folsavat is tartalmaz.

Földimogyoró

Fél csésze földimogyoróban 175 mikrogramm folsav található - természetesen a mogyoróvajban is van bőven. A legtöbb dió-, illetve mogyoróféle remek folsavforrás, de a földimogyoróban található a legnagyobb mennyiség.

Forrás: hazipatika.com

Legfrissebb