Fűszerek, melyek mindig legyenek otthon

  • egészség
  • 2018.02.09
    10:30
  • hazipatika.com
A fűszernövények nemcsak arra jók, hogy ételeink és italaink finomabbak legyenek tőlük, hanem az egészségünk megőrzésében is sokat segíthetnek. Az alábbiakból éppen ezért mindig érdemes tartani otthon egy keveset.

Kardamom

Ha valami édesre áhítozunk, akkor érdemes bevetni ezt a fűszert. A kardamom frissen őrölve a legfinomabb, de akkor sincs baj, ha csak por formájában jutunk hozzá. Kávékhoz, turmixokhoz, teákhoz keverve is isteni. Jót tesz az emésztésnek, és segít szabályozni a vérnyomást.

Fahéj

A fahéj nemcsak finom, de nagyon egészséges is. Szerepe van avércukorszintszabályozásában, növeli az inzulinérzékenységet, és a fogyásban is segíthet. Kerülhet édességekbe, forralt borba, teába, illetve keleties fűszerezésű levesekbe, főételekbe is.

Kurkuma

Az élénksárga fűszerben található kurkumin nevű anyag remek gyulladáscsökkentő, és csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. Húsételekhez, levesekhez, turmixokhoz is adhatjuk: mindennek gyönyörű színe lesz tőle.

Sáfrány

Kutatások igazolják, hogy a sáfránynak hangulatjavító hatása van, és segíthet enyhíteni a depresszió tüneteit is. Az egyik legdrágább fűszer a világon, de szerencsére nagyon kevés is elég belőle, hogy élénk színűvé, ízessé és illatossá tegye az ételeinket. Őrölt változatot inkább ne vegyünk belőle, mert gyakran keverik más fűszerekkel.

Gyömbér

A gyömbér számos módon hat jótékonyan az egészségre. Sok benne az antioxidáns, gyulladáscsökkentő hatású, javítja az emésztést, erősíti az immunrendszert, segít elmulasztani az émelygést és a hányingert is. Fogyaszthatjuk por formájában vagy lereszelve, készülhet belőle tea, továbbá kerülhet levesekbe, húsételekbe és édességekbe is.

Kömény

A köményt különösen azoknak érdemes gyakran fogyasztaniuk, akik szeretnének leadni pár kilót. Jó hatással van az anyagcserére, és enyhíti az emésztési problémákat.

Forrás: hazipatika.com

Legfrissebb